AANGEZICHTSPIJN

Aangezichtpijn is een zenuwpijn, die gelokaliseerd is onder de haargrens, voor de oren en boven de kin.

Er zijn twee vormen zenuwpijn
Bij typische aangezichtspijn zit de pijn altijd aan een kant van het gezicht en is scherp, fel en vaak onverwachts. Elke beweging van de kaak is teveel. Deze aandoening komt bij ongeveer een half procent van de Nederlandse bevolking voor.

Bij a-typische aangezichtspijn is de pijn afschuwelijk, zeurderig en kan lang aanhouden. Er is een gevoel van kaakontsteking, of dat er kiezen getrokken moeten worden, maar de tandarts vindt niets verdachts en kan weinig voor je doen. Je wordt moe en moedeloos van die akelige pijn. 

De oorzaken
De typische zenuwpijn wordt veroorzaakt doordat een bloedvat tegen de aangezichtszenuw drukt, deze zit dus klem.
Bij atypische pijn zijn de oorzaken totaal verschillend. Soms ligt de oorzaak bij het gebit. Na een ingrijpende kaakbehandeling of neusoperatie, maar ook door een beschadigde zenuw bij sport, door een (holte)ontsteking of een verdikte kauwspier komt de pijn opzetten, soms pas veel later.
Een andere, bekende oorzaak is gordelroos.

Uitlokkers
Een aanval van typische aangezichtspijn kan worden uitgelokt door eten, kauwen, praten, scheren, enz. Ook wel door kou of wind, soms door warmte.
Atypische pijn komt vaak voor na tocht, airconditioning, gure wind, felle kou. Soms door stress, oververmoeidheid.

Behandeling
Een juiste diagnose is erg belangrijk. De typische en de atypische vragen een verschillende behandeling. Medicijnen kunnen wat verlichting brengen, maar zijn vaak niet afdoende. In sommige gevallen is een zenuwblokkade of operatie mogelijk. Er zijn op dit terrein voortdurend nieuwe ontwikkelingen. Een bezoek aan de neuroloog is essentieel.

Meer informatie: www.neurochirurgie-zwolle.nl/trigemin.html

Bron: www.aangezichtspijn.nl