Beroemdheden met migraine
 
Pablo Picasso
 

Migraine komt best vaak voor - zo'n 10 procent van de mensen lijdt eraan - dus daar zitten dan natuurlijk ook beroemde mensen tussen.
Bijvoorbeeld de apostel Paulus. Hij leed aan frequente hoofdpijnaanvallen. Op een dag kreeg hij bij een aanval ook lichtflitsen; dit was waarschijnlijk een aanval van migraine met aura. Paulus zag hierin een teken van God, bekeerde zich en begon het christendom te prediken.

Ook leden de romeinse dictator Julius Caesar en Napoleon Bonaparte aan migraine. Net als de amerikaanse presidenten Thomas Jefferson en Ulysses S. Grant.

Migraine heeft het werk van een aantal schrijvers beïnvloed, zoals dat van Lewis Carroll (Alice in Wonderland), Virginia Woolf, and Miguel de Cervantes (Don Quixote).

De impressionistische schilders Vincent Van Gogh en Georges Seurat zouden ook aan migraine hebben geleden. Net als Pablo Picasso schilderden zij hun visuele geweld weg.

De bekende Zweedse psychoanalyticus Sigmund Freud leed zijn hele leven aan hoofdpijnaanvallen die hij zelf migraine noemde. De aanvallen werden opgewekt door weersveranderingen, spanningen en bepaalde voedingsmiddelen, zoals tartaarsaus. Hij behandelde zijn aanvallen met cocainetoedieningen in zijn neus en soms met aspirine.
De duitse filosoof en dichter Friedrich Nietzsche werd ook door migraine geplaagd.

Nog een paar bekende migrainepatienten zijn Elvis Presley, Whoopi Goldberg, Princess Margaret, Mozart, Chopin, Darwin, Gustav Mahler, Blaise Pascal en Tolstoj.

^ naar boven ^