Moederkruid vermindert mogelijk migraine

Moederkruid blijkt beter te werken bij migraine dan in het algemeen werd aangenomen. Uit literatuuronderzoek bleek volgens dr. E. Ernst en collega’s van de University of Exeter in Groot-Brittannië dat moederkruid (feverfew) vergeleken met een placebo helpt bij migraine.

Hoewel er weinig onderzoeken aan de criteria van Ernst’s onderzoek voldeden, konden uiteindelijk vijf onderzoeken worden geselecteerd. Bij twee hiervan bleek placebo ten opzichte van moederkruid evengoed te werken bij migraine. De andere drie onderzoeken vermeldden voordelen van moederkruid boven het gebruik van placebo.

Veel vragen blijven echter openstaan. Welke mechanismen zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor deze werking en waren de resultaten van de vijf geselecteerde onderzoeken wel betrouwbaar genoeg (onderzoeksopzet, homogeniteit van deelnemersgroep).

Ernst en collega’s konden uit hun gegevens wél concluderen dat gebruik van moederkruid veilig is en dat het nauwelijks bijwerkingen heeft. Toch zouden zij graag meer en groter onderzoek zien om hun bevindingen te bekrachtigen.
Literatuur: Cephalagia 1999;18:704-708

Meer informatie hierover:
Moederkruid van Elfrieda van der Windt-Dijselijnck

Handige site over o.a. de werking, docering en geschiedenis:
Moederkruid * Tanacetum parthenium