© Studio L.E.O.
   
 
Nu.nl 05-08-05

'Zware hoofdpijnaanval te voorkomen'
 
AMSTERDAM - De zware hormonale hoofdpijnaanvallen waar in Nederland ruim 310 duizend vrouwen maandelijks last van hebben, zijn te voorkomen. Dat meldt De Telegraaf vrijdag. Uit een grootschalig onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat de antimigrainemiddelen met triptanen, die de migraineaanval afbreken, preventief kunnen worden geslikt om de hoofdpijnaanvallen te voorkomen.
Vrouwen die getroffen worden door de hoofdpijnaanvallen zijn gemiddeld drie dagen in de maand volledig uitgeschakeld, meldt de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten (NVvHP). Tot nu toe adviseren artsen deze vrouwen de medicijnen pas te gaan slikken als de pijn begint. De vrouwen mogen de medicijnen maximaal twee dagen gebruiken.
Het onderzoek heeft nu uitgewezen dat een zware hormonale hoofdpijnaanval te voorkomen is wanneer de vrouw twee dagen voor de menstruatie start met het slikken van de medicijnen, en daar gedurende de ongesteldheid mee doorgaat. "Dit nieuwe onderzoek laat zien dat het niet gevaarlijk is om ze in uitzonderlijke gevallen zelfs zeven tot acht dagen te gebruiken", zegt neuroloog van de Boerhavekliniek in Amsterdam Emile Couturier tegen de krant.
De NVvHP raadt patiënten met hormonale migraine aan voor de nieuwe behandelmethode naar de huisarts te gaan. Hoofdpijn is volgens de vereniging een onderschat probleem. Nederland telt 1,4 miljoen migrainepatiënten. Daardoor lijdt de arbeidsproductiviteit volgens de krant jaarlijks een verlies van 4,6 miljoen werkdagen.
 
terug