© Studio L.E.O.
   
 

SPANNINGSHOOFDPIJN

Dit is een milde tot matig ernstige, drukkende hoofdpijn. De hoofdpijn is doorgaans dubbelzijdig en geeft soms een bandgevoel of het gevoel van een te strakke pet. Er is geen (of alleen lichte) misselijkheid en geen braken. Evenmin is er een duidelijke overgevoeligheid voor geluid of licht.
Toch kan het zo hinderlijk zijn dat de dagelijkse activiteiten, het werk en de kwaliteit van het leven er fors door wordt beperkt.

Spanningshoofdpijn is eigenlijk een verzamelnaam voor een restgroep van hoofdpijn-soorten die niet voldoen aan de criteria van migraine, clusterhoofdpijn en aangezichtspijn. Spanningshoofdpijn (in het Engels Tension-type headache) is een wat verwarrende, ongelukkige naam omdat hij suggereert dat de hoofdpijn van spanningen/stress komt, hetgeen lang niet altijd zo is.

Een betere naam is misschien gewone hoofdpijn zonder bekende neurologische oorzaak.

Ongeveer 20% van de bevolking heeft op minimaal een dag per week last van spanningshoofdpijn.
Van chronische spanningshoofdpijn wordt gesproken als de hoofdpijn meer dan 50% van de dagen aanwezig is. Deze vorm komt bij minimaal 10% van de totale bevolking voor. Bijna de helft hiervan heeft vrijwel dagelijks las van hoofdpijn en gebruikt hiervoor pijnstillers en andere medicijnen.

Uitlokkende factoren voor spanningshoofdpijn zijn overmatige consumptie van koffie, thee en cola.
Bij sommige patiënten met spanningshoofdpijn helpt fysiotherapie met ontspannings oefeningen.
Bij chronische spanningshoofdpijn wordt soms een behandeling met amitryptilline (merknaam Tryptizol) geprobeerd. Bij patienten die spanningshoofdpijn hebben en geen afwijkingen bij het neurologisch onderzoek vertonen is het niet nodig om aanvullend onderzoek zoals Ct of MRI scan van de hersenen of een EEG (hersenfilmpje) te maken.
bron: www.neurologie.nl